Taháky - kam je umístit?

12.10.2009 20:45

Taháky - kam je umístit?

Za dob studia na střední škole jsem na webu třídy (nyní již dávno zaniklém) pro studenty kdysi napsal malý "tahák, jak tvořit taháky". Rozhodl jsem se o něj nyní podělit s mladšími čtenáři, kteří dělají lepší věci, než učit se...

1. Průhledný tahák

Na obyčejný papír A4 nalepte kus izolepy. Na to nalepte další vrstvu (v případě použití tiskárny doporučuji tisknutelnou izolepu, obyčejná buď tiskárnu zničí nebo se tisk hned rozmaže). V textovém editoru napište tahák a na tento polepený papír jej vytiskněte. Jestli se bojíte o vaši tiskárnu (za nic neručím), můžete izolepu popsat ručně tenkou lihovkou. Těsně před aplikací taháku slepte vrchní vrstvu a máte praktickou samolepku - průhledný tahák. Doporučuji ho lepit na trubku lavice nebo na její hranu - je chyba, když ve třídě svítí zářivky a tahák se leskne.

  tahak

2. Tahák na písemce

Jeden z nejlepších, avšak málo používaných způsobů. Podmínkou je, že si na písemku máte vzít svůj papír. Připravte si předem dvojlist A5/A4. Na strany 1 a 2 budete psát odpovědi, a straně 3 dole bude tahák (tužkou - ideální je to na zažloutlém papíru, nejde to z dálky moc vidět). Dole dvojlist ve hřbetu trochu natrhněte, abyste mohli snáz obracet spodek 1. strany a vidět tak na tahák. Těsně před odevzdáním ale nesmíte zapomenout odtrhnout druhý list!

3. Kapesníky

Tento trik vyžaduje určitou zručnost. Tahák napíšete na rožek papírového kapesníku a předstíráte rýmu. Kdyby na to kantor přišel, klidně ten roh ukousněte a polkněte, nic by se vám nemělo stát.

4. Tabulový tahák

Pokud váš kantor zkouší tak, že vyvolá studenta, který píše teorii na tabuli, nezapomeňte si vytvořit malou pomůcku přímo na tabuli :) Napište tahák tužkou tak, jako kdybyste ho psali na lavici. Před hodinou zapněte zářivky a zkuste si u tabule pozici, při které se tahák leskne, abyste ho dobře viděli. Jen je škoda, že to dá takovou práci, takže jestli kantor vyvolává na přeskáčku, je docela otrava psát si tahák na tabuli pokaždé před hodinou - tohle se dá použít asi jen v případě, že se necháte sami vyvolat anebo zkoušení čekáte.

5. Tahák na propisce

Použijte propisku s co největším průměrem. Nalepte na ni tahák tak, aby z jednoho určitého pohledu nebyl vůbec vidět (takže šířka taháku bude asi polovina obvodu propisky). Když kolem vás půjde kantor, jednoduše s propiskou otáčejte tak, aby stál vždy přímo proti "čisté" straně propisky a tahák nebyl vidět.

6. Speciální místa

Jedna spolužačka z gymnázia si psala taháky na berle opřené o lavici. Čím netradičnější místo, tím menší pravděpodobnost nálezu. Co takhle sádra, na které máte tahák schovaný mezi podpisy spolužáků?

7. Co takhle tahák v MP3ce?

Toto je skvělý způsob, avšak s těžkou a dlouhou přípravou. Namluvte si na diktafon (nebo ještě lépe na MP3 přehrávač) to, co se nechcete učit. V hodině mějte sluchátko - špunt v jednom uchu, drát povede límcem pod oblečením k zařízení, které budete mít v kapse. Nejsnáz se sluchátko ukryje, pokud máte dlouhé vlasy (samozřejmě rozpuštěné :)) - a jestli krátké, opřete se o tvář levou rukou tak, abyste prsty nenápadně zakryli ucho - a třeba dělejte, že přemýšlíte. Naučte se těmi prsty v případě nebezpečí sluchátko vytáhnout a nechat propadnout límcem. A proboha nemějte nastavenou velkou hlasitost, naopak snažte se mít zvuk co nejslabší - divili byste se, jak krásně se váš přednes dokáže ozývat celou třídou.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.